Petokasvit

Lihansyöjäkasvit hankkivat ravinteensa normaalista (juurien kautta maasta) tavasta poiketen hyönteisistä, koska nämäkasvit elävät happamilla ja vähäravinteisilla alueilla kuten soilla.  Kyseisillä vaativilla kasvupaikoilla lihansyöjäkasvit ovat kehittäneet ylilyöntiaseman muihin kasveihin nähden kehittämällä erikoistuneita rakenteita  jolla maasta puuttuvat ravinteet korvataan eläimillä.

Kiva että olet kiinnostunut näistä huisin jännistä kasveista! Toivon että löydät vastaukset kysymyksiisi näiltä sivuilta!

Lihansyöjäkasvit – Opas Kesytyksestä Kasvatukseen

Ensimmäinen täysin lihansyöjäkasvien kasvattamiseen keskittynyt suomenkielinen kirja on ilmestynyt ja myynnissä, jonka voi ostaa useimmista suurista kirjakaupoista. Kirja on kooltaan B5 ja siinä on noin 90 sivua.

Mitä ovat petokasvit?

Petokasvit, tunnettuja myös nimellä lihansyöjäkasvit, ovat kasveja, jotka ovat kehittyneet saalistamaan ja sulattamaan pieniä eläimiä, kuten hyönteisiä ja muita selkärangattomia, saadakseen ravinteita ympäristöistä, joissa maaperä on ravinnepuutteinen. Tämä ominaisuus erottaa ne useimmista muista kasveista, jotka saavat tarvitsemansa ravinteet maasta ja ilmasta fotosynteesin avulla.

Petokasvit käyttävät erilaisia ansamekanismeja saaliinsa pyydystämiseen. Esimerkiksi:

  1. Ansaloukut: Venus-kärpäsloukku käyttää nopeasti sulkeutuvia lehtiä, jotka aktivoituvat, kun saalis koskettaa niiden pinnalla olevia karvoja.
  2. Tarraloukut: Sundew-kasvit (Drosera) houkuttelevat ja tartuttavat saaliinsa lehtiinsä erittämällä tahmeaa nestettä.
  3. Putoamisansat: Kannusruohot (Nepenthes) ja vesiansat (Utricularia) houkuttelevat saaliinsa ansaan, joka on usein vesitäytteinen säkki tai kannu, missä eläin hukkuu ja sulatetaan.
  4. Imukarvaloukut: Jotkut Utricularia-lajit käyttävät veden alla pieniä, tyhjiötoimisia loukkuja, jotka imevät saaliin sisään nopeasti.

Vaikka lihansyöjäkasvit vaikuttavat aggressiivisilta, ne ovat itse asiassa erittäin hienostuneita ja erikoistuneita. Niiden kehitys on vastaus ravinnepuloihin kosteikoissa, soilla ja muilla ravinteiden köyhissä ympäristöissä. Petokasvit ovat myös suosittuja harrastajien keskuudessa niiden ainutlaatuisten metsästysstrategioiden ja visuaalisen viehätyksen vuoksi.

Petokasvia on erinomainen viherkasvi. Viherkasveja ja kukkia voi tilata Helsinkiin tai muualle Suomeen Slow Flower Garden sivuilta. Leikkokukkia voi tilata myös kotiin Kukkalähetys sivuiltamme.