Yökönlehti

Yökönlehti, tunnetusti Pinguicula, on lihansyöjäkasvi, joka käyttää erityisiä, tahmean aineen peittämiä lehtiään houkutellakseen ja pyydystääkseen hyönteisiä. Tämän jälkeen se käyttää näitä saalishyönteisiä ravinteiden lähteenä. Mielenkiintoisesti yökönlehden kukat sijaitsevat lehtien yläpuolella, mikä suojaa pölyttäjiä joutumasta kasvin ansaan, varmistaen näin kasvin lisääntymisen.

Maailmalla tunnetaan lähes 80 yökönlehtilajiketta, jotka pääasiassa kasvavat Etelä- ja Keski-Amerikassa. Nämä lajit voidaan jaotella elinympäristönsä perusteella trooppisiin ja lauhkeisiin ryhmiin.

Suomessa tavattavat kolme lajiketta ovat valkoyökönlehti (P. alpina), karvayökönlehti (P. villosa) ja siniyökönlehti (P. vulgaris), jotka kaikki sopeutuvat maamme vaihteleviin olosuhteisiin.

KASVATUSOHJEET

Kasvualusta1:1 Hiekka/perliitti/kevytsora ja lannoittamatonturve
IlmankosteusEi vaadi erikoishuomiota.
ValoKohtalainen valo. Keinovalo lähellä kasvia, auringonvalo (huom! (<50%) kuiva huoneilma + suora auringonvalo kuivattavat yhteisvaikutuksena limapisarat pois.
LämpöYleisesti ottaen 20-25 astetta lajista riippuen.
Kastelutapa:Pidä ruukku aluslautasella jolla on vettä. Anna veden haihtua ennen seuraavaa kastelua. Yökköjen juuret mätänevät jos ne joutuvat olemaan alituisesti märkinä.
RavintoKesällä kasvi syö itsekseen hyönteisiä mutta jos niin ei käy, voit ruokkia 2 viikon välein esimerkiksi jauhomadoilla. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Talvilevolla ei ruokita.
TalvilepoRiippuu lajista. Kauppasta yleisimmin myytävät lajit eivät tarvitse.
LisääminenLisääminen onnistuu jakamalla, lehtipistokkaasta tai kasvattamalla siemenistä.

Vinkki: Lähetä kukkia ja viherkasveja läheisillesi netin kautta.