Hortensian hoito-ohjeet

Hortensia on suosittu ruukkukukka, joka tuo kevään ja kesän tunnelmaa kotiin. Tässä kattavat ohjeet, joiden avulla pidät ruukkuhortensiasi terveenä ja kukkivana.

Miten saada hortensia kestämään ruukussa pitkään?

  1. Kasvupaikka: Sisätiloissa hortensia viihtyy parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa, kuten ikkunan ääressä, jossa ei ole suoraa auringonpaistetta. Se ei siedä vetoisia paikkoja. Ulkona puolivarjoisa tai suojaisa paikka on ihanteellinen. Kesällä hortensia voi olla ulkona, mutta vältä suoraa auringonvaloa, joka voi kuivattaa kukat nopeasti. Erityisesti pitkään kukkivat lajikkeet ja valkoiset hortensialajikkeet ovat herkkiä suoralle auringonvalolle.
  2. Kastelu: Ruukkuhortensia vaatii runsasta ja säännöllistä kastelua. Kastelun tulisi olla tasainen, jotta maa pysyy kosteana. Tarkista multa sormella; jos se tuntuu kuivalta, on aika kastella. Käytä haaleaa vettä ja vältä seisovan veden muodostumista ruukkuun. Kuivahtanut hortensia on vaikea saada toipumaan.
  3. Kuihtuneiden osien poisto: Leikkaa pois kuihtuneet kukat ja lehdet säännöllisesti. Tämä auttaa kasvia keskittämään energiansa uusiin nuppuhin ja lehtiin, edistäen siten terveempää kasvua.
  4. Kasvualusta ja lannoitus: Hortensia tarvitsee happaman ja turvepitoisen mullan. Lannoita hortensiaa säännöllisesti keväällä ja kesällä ruukkukasviravinteella noin 2-4 kertaa kuukaudessa. Varmista, että lannoite on sopiva happamia kasvualustoja suosiville kasveille. Kasvualustan pH-arvo voi vaikuttaa kukkien väriin.

Nämä ohjeet auttavat pitämään ruukkuhortensiasi terveenä ja kukkivana läpi kevään ja kesän. Nauti hortensian upeista kukinnoista ja viehättävästä ulkonäöstä!

Hortensian talvetus

Hortensian talvetus on tärkeä vaihe kasvin elinkaaren hoitamisessa. Näin varmistat, että hortensiasi kukkii kauniisti seuraavana keväänä.

  1. Hortensian hoito ennen talvetusta: Leikkaa edellisvuoden versoilla kukkivat lajikkeet kukinnan jälkeen kuihtuneen kukan alapuolelta. Vie jalohortensiat talveksi valoisaan, 5–10 asteen lämpötilaan.
  2. Talven yli selviäminen: ’Endless Summer’ ja ’Forever & Ever’ lajikkeet eivät vaadi leikkausta. Ne selviävät ulkona, kun ne suojataan talvensuojaturpeella ja havuilla.
  3. Kukkimisen varmistaminen talven jälkeen: Jos hortensia on talvehtinut lumipeitteen alla, se vihertyy hitaammin keväällä. Tarkkaile, että versot eivät ole paleltuneet. Jos näin on tapahtunut, kasvin tyveltä nousevat vihreät lehdet kertovat juuriston selviämisestä. Ruukuta jalohortensia uudelleen ja nosta se lämpimälle verannalle, kastele multa hyvin. Älä leikkaa viimevuotisia versoja heti. Typistele kuivia versoja vasta, kun varmistut niiden tilasta.

Noudattamalla näitä ohjeita varmistat, että hortensiasi säilyy terveenä ja valmiina uuteen kasvukauteen.

Haluatko lähettää kukkia? Tilaa kukkalähetys – toimitamme lähes kaikkialle Suomeen!

Hortensia hoito-ohjeet

Katso myös muut kukkien hoito-oppaat:
Tulppaanikimpun hoito-ohjeet
Ruusukimpun hoito-ohjeet
Neilikkakimpun hoito-ohjeet
Narsissin hoito-ohjeet
Pionikimpun hoito-ohjeet

Haluatko lähettää kukkia? Tilaa kukkalähetys – toimitamme lähes kaikkialle Suomeen!